dach-uprawnyW miastach istnieje wiele niewykorzystanych i nieużytkowanych powierzchni, jak dachy budynków mieszkalnych, hal oraz supermarketów. Większość tej przestrzeni pokryta jest jedynie hydroizolacją, a mogłaby być wykorzystana w bardziej funkcjonalny i estetyczny sposób jako dachy uprawne.

W budownictwie miejskim utworzył się nowy trend, tzw. „Urban farming”. Stanowi on idealne rozwiązanie dla miast. Polega na wykorzystaniu powierzchni dachów do tworzenia ogrodów warzywnych. Zagospodarowanie dotychczas niewykorzystanych powierzchni generuje korzyści dla miasta, środowiska i ludzi.

Dachy uprawne zapewniają mieszkańcom dostęp do świeżej, własnoręcznie uprawianej, żywności. Dotychczas przywilej produkcji własnych warzyw, czy owoców był zarezerwowany dla mieszkańców wsi, mniejszych miejscowości, czy posiadaczy ogródków działkowych. Ogrody na dachach pozwolą mieszkańcom miast na swobodny kontat z naturą, który obecnie jest znacznie ograniczony. Własna produkcja i zbiór plonów są źródłem radości i zapewniają odpoczynek psychiczny od ciągłego zgiełku wielkomiejskich aglomeracji.

Zielone dachy z uprawą warzyw i owoców przynoszą również korzyści miastom i środowisku. Zmniejszają zapotrzebowanie na transport warzyw z okolicy, co redukuje zużycie paliwa i znieczyszczanie środowiska spalinami. Ogrody warzywne na dachch pochłaniają hałas z otoczenia, wyciszając przestrzeń, co sprzyja efektywniejszemu wypoczynkowi.

Na dachu uprawnym rosnąć mogą wszelkie warzywa i krzewy owocowe. Ich dobór warunkowany jest grubością substratu (oregano, bazylia, sałata, rzodkiewka, szczypiorek, marchewka, papryka, truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, karłowe jabłonie i śliwy).

Typowy układ ogordu warzywnego na dachu o budowie tradycyjnej: